• Pravidelne aktualizujeme ceny tovaru!

Články

5 Tipov ako zariadiť spálňu

5 Tipov ako zariadiť spálňu

5 Tipov ako zariadiť spálňu

Spánok je dôležitou súčasťou života každého z nás a preto by sme mali venovať náležitú pozornosť pri zariaďovaní spálne, tak aby vám v nej nechýbali elementárne prvky a využili jej potenciál naplno. Na začiatku je potrebné si ujasniť v akom štýle a v akých farbách chcete mať spálňu zariadenú.

1.Vhodná posteľ je základ

Po ujasnení konceptu spálne, ktorý nevyhnutne nemusí ladiť so zbytkom obydlia by ste mali začať výberom kvalitnej postele. Ak budete spať v spálni sami je namieste voliť posteľ menších rozmerov od 140x200cm alebo 160x200cm. Pre dve osoby je však ideálnym rozmerom postele 180×200 cm, teda jedna osoba potrebuje k pohodlnému spánku na šírku približne 90 centimetrov.

Pri výbere postele zohľadnite materiál postele. Vyhnite sa tým najlacnejším z tenkej drevotriesky s množstvom plastových komponentov. Takáto posteľ vám dlho nevydrží. Namiesto toho siahnite po kvalitnejších materiáloch ako masívne drevo alebo v kombinácii s ďalšími materiálmi ako napríklad kov. Takáto posteľ vám vydrží veľa rokov a počiatočná investícia sa vám vráti na kvalite vašeho spánku.

Zvoliť správny matrac je niekedy oriešok

Výber toho správneho matraca by ste nemali podceňovať. S pribúdajúcim vekom sa mení potreba nášho tela v závislosti na tvrdosti matraca. O to viac to platí, ak trpíte ťažkosťami pohybovej sústavy. Deti do veku 15 rokov potrebujú tvrdší matrac, zatiaľ čo dospelí ľudia volia strednú tvrdosť a starší ľudia by mali voliť medzi strednou a tvrdšou tvrdosťou.

Dôležité je tiež zloženie matraca. Na trhu existuje niekoľko druhov peny ako PUR pena, HR(studená) pena, pamäťová pena, pružiny alebo luxusnejší Tempur- materiál pôvodne vyvinutý v NASA pre kozmonautov. Takisto pri matraci je vhodné voliť kvalitnejší, ktorý vám vydrží aj 15 rokov. V takomto prípade sa tiež zamerajte na objemovú hmotnosť peny. Obecne platí čím väčšia hustota peny, tím kvalitnejší matrac.

2.Nočný stolík by nemal pri posteli chýbať

V procese zariaďovania spálne by sme určite nemali vynechať výber vhodného nočného stolíka. Väčšina veľkých nábytkárskych značiek predáva spálne ako komplet, teda všetky časti spálne sú zariadené v rovnakom štýle. Ak sa ale chcete trošku odlíšiť a vytvoriť si zo svojej spálne jedinečné miesto, siahnite po nočných stolíkoch, ktoré sa koncepčne hodia do spálne, ale sú z iného materiálu alebo v inej farbe.

Nočný stolík by nemal byť väčší ako posteľ o viac ako 10-15 centimetrov. Na nočnom stolíku by nemal chýbať priestor pre odkladanie vášho smartfónu, knihy, okuliarov, či pohára vody. Je vhodné mať aspoň jednu zásuvku na cennejšie osobné veci ako napríklad hodinky, alebo šperky.

Ak zariaďujete malú spálňu, môžete namiesto nočného stolíka zvoliť malú poličku. Tá by mala byť na rovnakom mieste ako stolík. Vyhnite sa poličke nad hlavou, takéto poličky vyvolávajú pocit neistoty a môžu mať vplyv na kvalitu spánku.

3.Zvolte vhodnú skriňu

V dnešnej dobe sú najviac obľúbené a využívané vstavané skrine. Často poskytujú viac priestoru ako na oblečenie potrebujete. To dáva možnosť skryť do nich aj veci, pre ktoré vo vašom obydlí nemáte miesto.

Pri výbere skrine by ste tiež mali zohľadniť dizajn a dekor skrine, tak aby vám do spálne zapadla a vy ste tým nenarušili celkový dojem. Vstavaná skrina by mala pokryť ideálne jednu celú stenu od podlahy, až po strop, aby ste využili naplno jej potenciál a priestor, ktorý vám dokáže poskytnúť.

Pokiaľ by vám zostal obmedzený priestor v spálni, zamerajte sa na funkčné detaily skrine ako napríklad spôsob otvárania dverí. Zatiaľ čo skrine s posuvnými dverami sú vhodnejšie do menších spální, otočné dvere si môžu dovoliť ľudia s velkorysejšími rozmermi spálne.

4.Komody sú skvelým miesto pre vašu spodnú bielizeň

Hlavne v prípade, ak je vstavaná skriňa jedným z mála úložných priestorov vo vašom byte. Je na mieste dokúpiť komodu, do ktorej umiestnite drobné šatstvo ako spodnú bielizeň, ale aj napríklad kozmetiku, šperky, či iné drobnosti.

Pri výbere zohľadnite výšku komody a hĺbku zásuviek. Je lepšie zvoliť menší počet hlbokých zásuviek ako väčší počet plytkých. Do hlbokých dáte viac vecí. Šikovne môžete použit aj rôzne organizéry zásuviek, ktoré vám pomôžu komodu lepšie zorganizovať.

Bezpečnostný tip

Ak máte v domácnosti malé deti, ktoré sú práve v období objavovania sveta a radi na všetko lezú, odporúčame komodu pripevniť o stenu. Vyhnete sa tak riziku prevrátenia komody.

5.Osvetlenie v spálni

Je samozrejme nemenej dôležité ako ostatné prvky. S osvetlením to však opatrne. Ľudský organizmus potrebuje pre plnohodnotný spánok čo najviac tmy. Pri spánku v tmavom prostredí prebiehajú v tele dôležité chemické procesy. Naše telo vylučuje hormón melatonín, ktorý zaručuje kvalitný a zdravý spánok.

Jedno centrálne stropné svetlo bohato stačí, pri výbere žiarovky siahnite pre teplejší odtieň. Osvetlenie je vhodné doplnit nočnými lampami na nočných stolíkoch, žiarovky takisto vyberajte v teplejších odtieňoch, aby nepripomínali denné svetlo, ale aby boli dostatočne silné napríklad na čítanie vašej obľúbenej knihy.

Vladimír Pilný

2 příspěvky Od 2022

Ahoj, som skúsený bloger s presahom do tvorby webov. Rád Vám poradím s výberom produktov. Pokiaľ niečo potrebujete, tak ma prosím kontaktujte.

Pridajte komentár

Komentáře